Δραστηριότητες και Ταξίδια Περιπέτειας σε όλη την Ελλάδα.

Τριήμερο στη Δρακόλιμνη του Σμόλικα και τον Αώο

Οργανωτής: Green Oliver
Προσθήκη στα Αγαπημένα
Green Oliver‎Τριήμερο στη Δρακόλιμνη του Σμόλικα και τον Αώο
Green Oliver
Μέρος: Konitsa, Greece
Πάρε Οδηγίες
Περιγραφή

Σμόλικας

Ο Σμόλικας είναι το δεύτερο υψηλότερο βουνό της Ελλάδας μετά τον Όλυμπο. Καταλαμβάνει το βόρειο τμήμα του νομού Ιωαννίνων και το δυτικό του νομού Γρεβενών. Περικλείεται από το Γράμμο στα βόρεια, την Τύμφη στα νότια και την Πίνδο στα νότια και ανατολικά.

Η υψηλότερη κορυφή του είναι ο Γέρος στα 2631μ., ενώ 2η έρχεται η Μόσια στα 2600μ. Άξιο αναφοράς είναι ότι ο Σμόλικας ή Σμόλιγγας σε υψόμετρο άνω των 2000μ. έχει 14 κορυφές, ενώ άνω των 1000μ. 48!

Δρακόλιμνη Σμόλικα

Η Δρακόλιμνη του Σμόλικα ή Λύγκα βρίσκεται σε υψόμετρο 2160μ. στα δυτικά της κορυφής του Σμόλικα. Έχει έκταση 3 - 4 στρ., περίμετρο γύρω στα 380 ανθρώπινα βήματα, αλλά και μεγάλο βάθος. Αυτό που την χαρακτηρίζει και την καθιστά ξεχωριστή είναι το μοναδικό της σχήμα, αυτό της καρδιάς, καθώς και το έντονο γαλάζιο χρώμα της. Για το λόγο αυτό, στα βλάχικα ονομάζεται και Ντιβιρλίγκα ή «Λάκου-Βίνιτου», δηλαδή γαλάζια λίμνη!

Πρόκειται για μια πανέμορφη λίμνη σε αλπικό τοπίο με καταπράσινα λιβάδια με βιόλες, ορχιδέες, αγριομενεξέδες και κρίνους στις παραλίμνιες περιοχές. Γαλήνια και πεντακάθαρη βρίθει από αλπικούς τρίτωνες, που είναι σα να έχουν ξεπηδήσει μόλις μέσα από παραμύθια με δράκους!

Όσον αφορά το μύθο (αντίστοιχο με το μύθο της Δρακόλιμνης της Τύμφης), εμείς επιλέγουμε αυτόν που βγάζει νικητή το δράκο του Σμόλικα, που μάλιστα νίκησε με ένα τέχνασμα! Δεν πετούσε βράχια όπως εκείνος της Τύμφης, αλλά μεγάλους σβώλους από αλάτι, τους οποίους κατάπινε ο αντίπαλός του και έτσι, τρομερά διψασμένος, ήπιε τόσο πολύ νερό που τελικά πέθανε!

Αώος

Ο Αώος αποτελεί ένα από τα πιο καθαρά ποτάμια της Ευρώπης, που πηγάζει και κινείται σε μια από τις πιο παρθένες περιοχές της χώρας μας, στα βόρεια της Ηπείρου. Στην ελληνική μυθολογία το όνομα Αώος αποτελούσε επίθετο του Άδωνη!

Σε όλο το διάβα του, ο Αώος καλύπτεται από μεγάλα παρόχθια δάση με ιτιές, λεύκες, πλατάνια, σκλήθρα, σφενδάμια και πικροκαστανιές, ενώ λίγο πιο ψηλά από την κοίτη του ξεκινάνε υπέροχα μεικτά δάση, όπου κυριαρχεί το μαύρο πεύκο που ενώνεται με οξιές, έλατα και φλαμουριές.

Αναλυτικό Πρόγραμμα

1η μέρα

Αναχώρηση στις 07.00 από το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης επί της Μανώλη Ανδρονίκου (προέκταση της Βασ. Όλγας και της Βασ. Γεωργίου προς το κέντρο, λίγο μετά το Δημαρχείο). Στάση θα πραγματοποιηθεί στις 07.10 στο φανάρι στο ύψος του One Salonica (διαγωνίως απέναντι από Media Markt).

Πρώτη επίσκεψή μας στη μαγευτική Κόνιτσα! Εκεί, αφού περάσουμε πάνω από την εντυπωσιακή γέφυρά της, που είναι χτισμένη από το 1870, θα ξεκινήσουμε την πρώτη πεζοπορία μας έχοντας συνέχεια δίπλα μας τη βουή του Αώου! Μετά από 1.30 - 2 ώρες θα φτάσουμε στη γραφική Μονή Στομίου, όπου θα ξεκουραστούμε και θα θαυμάσουμε την επιβλητική θέα προς το φαράγγι! Η επιστροφή μας θα πραγματοποιηθεί από το ίδιο μονοπάτι.

• Μήκος διαδρομής με επιστροφή: 10 χιλ.
• Χρόνος πεζοπορίας με επιστροφή: 3 ώρες
• Υψομετρική ανάβαση: 250 μ.
• Βαθμός δυσκολίας: 1+/2 (μέτρια φυσική κατάσταση)

Όσοι δεν επιθυμούν να φτάσουν μέχρι τη Μονή, θα έχουν τη δυνατότητα, αφού περπατήσουν για λίγο, να μείνουν δίπλα στην κοίτη του ποταμού και να δροσιστούν στα παγωμένα του νερά!

Στη συνέχεια, θα αναχωρήσουμε με το πούλμαν με προορισμό μας τον υπέροχο Ξενώνας Munti Smolikas, που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του χωριού Πάδες στα 1140μ.!

Το χωριό είναι κτισμένο στις νότιες κλιτύες του Σμόλικα σε απόσταση 36 χλμ από την Κόνιτσα. Χάρη στα πολλά τρεχούμενα νερά του, διαθέτει πλούσια χλωρίδα και πανίδα, βοσκοτόπια, οπωροφόρα δέντρα και καταπράσινα δάση δρυών και μαυροπεύκου. Το αξιοθέατο του χωριού είναι η «Πέτρινη Γριά», ένας βράχος που μοιάζει με γριά καθώς βλέπουμε τα βράχια πάνω από το χωριό, όπως επίσης και οι εκκλησίες και οι παλιοί νερόμυλοι του. Είναι χωριό βλαχόφωνων Ελλήνων της Λάκας του Αώου, που κυλάει στους πρόποδες του χωριού.

Ο ξενώνας στεγάζεται σε ιστορικό κτίριο, που από το 1901 υπήρξε το ομώνυμο αρρεναγωγείο. Διαθέτει 5 δωμάτια με κουκέτες, από τα οποία δύο είναι 8κλινα, δύο 4κλινα και ένα 6κλινο με δικό του μπάνιο το κάθε δωμάτιο, με κλινοσκεπάσματα, πετσέτες, θέρμανση και ζεστό νερό! Καθώς επίσης και δύο επιπλέον ξεχωριστούς χώρους με δικό τους μπάνιο, που ο καθένας τους θα φιλοξενήσει από 4 άτομα. Ενώ φυσικά υπάρχει η δυνατότητα και για διαμονή σε σκηνή δίπλα στο ξενώνα!

Αφού μοιραστούμε πρώτα στα δωμάτιά μας, θα ανανεώσουμε το ραντεβού μας το βραδάκι για ένα λαχταριστό γεύμα στη γραφική πλατεία του χωριού υπό τον ήχο των δικών μας μουσικών επιλογών!

2η μέρα

Αφού σηκωθούμε και πάρουμε ένα καλό πρωινό από το μπουφέ μας, θα ξεκινήσουμε την πεζοπορία μας προς την πανέμορφη Δρακόλιμνη του Σμόλικα, για να φτάσουμε μέχρι και τα 2160μ. και να γίνουμε ένα με τη μινιμαλιστική ατμόσφαιρα του αλπικού τοπίου!

Συγκεκριμένα, πρώτα θα κινηθούμε για λίγο βόρεια στα όμορφα σοκάκια του χωριού μέχρι να βρούμε το μονοπάτι μας. Περπατώντας μέσα σε δασωμένη περιοχή θα βρεθούμε μπροστά από διχάλα, όπου η μία διαδρομή μας οδηγεί προς το λιβάδι του Πάντε Αλέξαρχου και η άλλη, η λίγο πιο απαιτητική, προς το ρέμα διασχίζοντας λίγη σάρα. Οι δύο διαδρομές συναντιούνται τελικά μετά από λίγο και ακολουθούν το ίδιο μονοπάτι. Αφού περάσουμε το Λιβάδι Πάντε Μπιζάνιο, θα μπούμε σε ανηφορικό τμήμα που καταλήγει σε χωματόδρομο κοντά σε βρύση.

Φτάνοντας και στο τελευταίο μαντρί, θα αρχίσουμε να ανηφορίζουμε μέχρι τη ράχη της Μουγκουρίδας στα 2000μ. περίπου. Το σημείο αυτό είναι πραγματικά μαγικό, γιατί θα έχουμε απέναντί μας τις κορυφές της οροσειράς της Τύμφης πάνω από τη χαράδρα του Αώου!

Μέχρι που τελικά θα φτάσουμε στο πλάτωμα που βρίσκεται η Δρακόλιμνη του Σμόλικα στα 2160μ.!

Για όσους θέλουν να συνεχίσουν την ανάβαση μέχρι και την κορυφή του Σμόλικα, θα γίνει group που θα συνεχίσει για 1.30 ώρα περίπου ακόμη μέχρι να φτάσει στο Γέρο στα 2631μ.!

Η επιστροφή θα γίνει από την ίδια διαδρομή.

• Μήκος διαδρομής για Δρακόλιμνη με επιστροφή: 16 χιλ. (+3 χιλ. για κορυφή 2631μ. με επιστροφή)
• Χρόνος πεζοπορίας για Δρακόλιμνη με επιστροφή: 6 – 7 ώρες (+2.30 ώρες για κορυφή 2631μ. με επιστροφή)
• Υψομετρική ανάβαση μέχρι τη Δρακόλιμνη: 1020μ. (1491μ. μέχρι την κορυφή 2631μ.)
• Βαθμός δυσκολίας: 2+/3 (καλή φυσική κατάσταση)

Αφού έχουμε ολοκληρώσει τη μαγική πεζοπορία μας, θα έχουμε λίγο χρόνο ξεκούρασης στον παραδοσιακό ξενώνας μας, που θα μας είναι πραγματικά χρήσιμος! Γιατί, μόλις αρχίσει να σκοτεινιάζει, θα κινηθούμε όλοι μαζί προς την πετρόκτιστη ταβέρνα του χωριού, τον οντά των επισκεπτών της Λάκας του Αώου με την Παδιώτικη φιλοξενία! Εκεί θα απολαύσουμε γνήσιες τοπικές γεύσεις και θα στήσουμε το δικό μας γλέντι!

3η μέρα

Η ζωή είναι μικρές στιγμές που φεύγουν και δε ξαναγυρίζουν! Γι’ αυτό, για όσους αντέχουν ακόμη, θα ξεκινήσουμε μετά το πρωινό μας από την πλατεία του χωριού με προορισμό για μία ακόμη φορά τον Αώο, όπου θα έχουμε τη δυνατότητα για βουτιά στα παγωμένα του νερά! Η επιστροφή θα πραγματοποιηθεί από το ίδιο μονοπάτι πίσω στο χωριό.

• Μήκος διαδρομής με επιστροφή: 6 χιλ.
• Χρόνος πεζοπορίας με επιστροφή: 2.30 ώρες
• Υψομετρική ανάβαση: 455μ.
• Βαθμός δυσκολίας: 1+/2 (μέτρια φυσική κατάσταση)

Με έντονες εικόνες της φύσης να κατακλύζουν ακόμη το μυαλό μας, θα επιβιβαστούμε στο πούλμαν για το δρόμο της επιστροφής, όπου θα κάνουμε στάση για ένα λαχταριστό μεσημεριανό γεύμα, που θα ανταμείψει επάξια τους γλυκούς κόπους του συναρπαστικού τριημέρου!

Επιστροφή στη Θεσσαλονίκη στις 21.00.

Στην τιμή συμπεριλαμβάνεται:

• Μεταφορά με πούλμαν από Θεσσαλονίκη, ενδιάμεσες μετακινήσεις και επιστροφή
• Διαμονή 2 ημερών με πρωινό - μπουφέ στο καταφύγιο - Ξενώνας Munti Smolikas
• 3 έμπειροι συνοδοί του γραφείου εναλλακτικού τουρισμού Green Oliver
• Ασφάλεια αστικής ευθύνης (ασφάλεια επαγγελματικής ευθύνης)
• Οργάνωση και συντονισμός από την Green Oliver
• ΦΠΑ 24%

Σημείωση: Υπάρχει η δυνατότητα για διαμονή σε σκηνή με κόστος συμμετοχής ανά άτομο 109€ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 24% (87,90€ + 21,10€). Στην τιμή συμπεριλαμβάνεται πρωινό 2 ημερών και χρήση τουαλέτας/ντουζιέρας.

Προαιρετικά: Ταξιδιωτική ασφάλιση από την Allianz με έξτρα κόστος 4 ευρώ / άτομο. Για λεπτομερή περιγραφή της ασφάλισης ζητήστε μας αναλυτικές πληροφορίες στο info@greenoliver.gr.

Δηλώσεις Συμμετοχής μέχρι εξαντλήσεως των θέσεων

Xtreme Greece
Πρόσθεσε Σχόλιο...
Θα πρέπει να κάνετε Είσοδος για να προσθέσετε το σχόλιο σας!