Δραστηριότητες και Ταξίδια Περιπέτειας σε όλη την Ελλάδα.

Πεζοπορία και Χαμάμ στο Άγκιστρο

Οργανωτής: Green Oliver
Προσθήκη στα Αγαπημένα
Green Oliver‎Πεζοπορία και Χαμάμ στο Άγκιστρο
Green Oliver
Μέρος: Agkistro 623 00, Greece
Πάρε Οδηγίες
Περιγραφή

Μία μονοήμερη εκδρομή από το γραφείο εναλλακτικού τουρισμού Green Oliver στο Άγκιστρο, που περιλαμβάνει περπάτημα στη φύση και βουτιές σε ιαματικά νερά! Μία πανέμορφη πεζοπορική διαδρομή με μεγάλο ιστορικό ενδιαφέρον, που καταλήγει στο παλαιότερο χαμάμ της Ελλάδας!

Ιστορία Αγκίστρου

Το Άγκιστρο βρίσκεται στο βορειότερο άκρο του Νομού Σερρών, μόλις μια ανάσα από τα σύνορα με τη γειτονική Βουλγαρία. Χτισμένο στους πρόποδες του ομώνυμου όρους (αλλιώς Τσιγγέλι ή Σεγκέλοβο) με πλούσια ιστορία που ξεκινάει από τα βάθη των αιώνων!

Νότια του χωριού λειτουργούσαν στο όρος Άγκιστρο ορυχεία χρυσού και αργύρου, που θεωρείται ότι βοήθησαν στη χρηματοδότηση της εκστρατείας του Μεγάλου Αλεξάνδρου, αλλά και άλλες εκστρατείες των Μακεδόνων κατά τη διάρκεια του 4ου αιώνα π.Χ.

Στην αρχαιότητα άρχισαν να χρησιμοποιούνται και οι ιαματικές πηγές του. Το πέτρινο λουτρό και ο πύργος στο κέντρο του χωριού, που ανεγέρθηκαν κατά τη διάρκεια της βυζαντινής περιόδου γύρω στο 950 μ.Χ, χρησιμοποιήθηκαν μάλιστα και κατά την οθωμανική περίοδο από τον τοπικό μπέη και το χαρέμι του.

Αλλά και στη σύγχρονη ιστορία το Άγκιστρο λόγω της ιδιαίτερης γεωπολιτικής θέσης του υπήρξε για πολλά χρόνια έντονα στρατιωτικοποιημένη ζώνη. Στα υψώματα επάνω από το χωριό και ανατολικά του κορυφαίου οχυρού Ρούπελ αναπτύχθηκαν τα οχυρά Καρατάς και Κάλη της θρυλικής «Γραμμής Μεταξά» με τα 21 οχυρά στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα από τις Σέρρες έως την Κομοτηνή.

Κατά την «Μάχη των Οχυρών» (06-10/04/1941), όπου το ιστορικό Ρούπελ δέχτηκε τον κύριο όγκο της γερμανικής επίθεσης, τα οχυρά Καρατάς και Κάλης λειτούργησαν βοηθητικά στο έργο υπεράσπισης της αμυντικής γραμμής. Οι Γερμανοί δεν κατάφεραν να καταλάβουν σημεία «κλειδιά» της γραμμής, με αποτέλεσμα να κινηθούν τελικά και να καταλάβουν τη Θεσσαλονίκη μέσω Γιουγκοσλαβίας.

Χαμάμ Αγκίστρου

Στο παλαιότερο χαμάμ της Ελλάδας, που χρονολογείται από την εποχή του Βυζαντίου, οι πηγές του Αγκίστρου θεωρούνται από τις καλύτερες της Ευρώπης. Από τους τριγύρω κρουνούς ξεχύνεται ασταμάτητα άφθονο καυτό νερό, που έρχεται κατευθείαν μέσα από τα σπλάχνα της γης και προσφέρει ένα τέλειο φυσικό υδρομασάζ!

Τα ιαματικά νερά πηγάζουν μέσα από πετρώματα του ομώνυμου όρους και κατά τη διαδρομή τους μέχρι την επιφάνεια της γης αποκτούν τα μεταλλικά συστατικά στα οποία οφείλεται κατά κύριο λόγο η θεραπευτική τους ιδιότητα. Τα οφέλη από τη χρήση του χαμάμ περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την ανακούφιση του μυοσκελετικών πόνων, χαλάρωση των μυών και βελτίωση δερματικών παθήσεων. Το άοσμο νερό που αναβλύζει απελευθερώνει αποτελεσματικά τις τοξίνες από το σώμα και ομορφαίνει το δέρμα!

Πληροφορίες Εκδρομής

Αναπόσπαστο στοιχείο της φυσικής ταυτότητας της περιοχής είναι οι επιβλητικοί ορεινοί όγκοι, οι πυκνές ζώνες βλάστησης και τα ρυάκια με πεντακάθαρο παγωμένο νερό!

Θα ακολουθήσουμε αρχικά τμήμα του «Μονοπατιού του Μεταξά» μέσα σε πυκνή βλάστηση στις πλαγιές του βουνού, όπου το 1936 όταν ξεκίνησαν οι εργασίες κατασκευής του συγκροτήματος Καρατάς απαγορεύτηκε η πρόσβαση του για λόγους μυστικότητας! Η απαγορευτική μπάρα μάλιστα διασώζεται μέχρι και σήμερα.

Θα κινηθούμε στη συνέχεια προς το Βυζαντινό χαμάμ του Αγκίστρου, όπου όποιος/όποια το επιθυμεί θα έχει τη δυνατότητα για μία ιαματική αποθεραπεία σε φυσικό υδρομασάζ! Κόστος ανά άτομο για το χαμάμ 4 ευρώ, πληρωμή στη ρεσεψιόν του χαμάμ, απαραίτητη η κράτηση θέσης μέχρι την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου.

Η περιπατητική διαδρομή που θα ακολουθήσουμε είναι κυκλική και απευθύνεται στους περισσότερους με μέτρια φυσική κατάσταση.

Συγκεκριμένα:

• Συνολικό μήκος διαδρομής: 11,5 χιλ. (5,5 χιλ. μονοπάτι & 6 χιλ. δασικός δρόμος)
• Εκκίνηση & τερματισμός: 290 μέτρα (χαμάμ Αγκίστρου)
• Μέγιστο υψόμετρο: 820 μέτρα
• Συνολικός χρόνος πεζοπορίας: 4 - 5 ώρες
• Βαθμός δυσκολίας διαδρομής: 2 (μέτριο επίπεδο χωρίς τεχνικές δυσκολίες)
• Κατάλληλο για παιδιά: 8+ (απαραίτητη η συνοδεία γονέα)

Μετά το τέλος της πεζοπορίας μας και του χαμάμ στο Άγκιστρο (προαιρετικά), θα μεταβούμε για φαγητό σε παραδοσιακή ταβέρνα.

Γενικές Πληροφορίες

Αναχώρηση στις 08.00 από το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης επί της Μανώλη Ανδρονίκου (προέκταση της Βασ. Όλγας και της Βασ. Γεωργίου προς το κέντρο, λίγο μετά το Δημαρχείο).

Στάση θα πραγματοποιηθεί στις 08.10 στο φανάρι στο ύψος του One Salonica (διαγωνίως απέναντι από Media Markt).

Επιστροφή στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης στις 20.00.

Πληροφορίες Συμμετοχής

Κόστος συμμετοχής στην εκδρομή / άτομο: 18 ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 24%

Στην τιμή συμπεριλαμβάνεται:

• Μεταφορά με πούλμαν από Θεσσαλονίκη, ενδιάμεσες μετακινήσεις και επιστροφή
• Έμπειροι συνοδοί του γραφείου εναλλακτικού τουρισμού Green Oliver
• Οργάνωση και συντονισμός από την Green Oliver
• Ασφάλεια αστικής ευθύνης (ασφάλεια επαγγελματικής ευθύνης)
• ΦΠΑ 24%

Τις επόμενες 3 εργάσιμες ημέρες καλούνται να πραγματοποιήσουν την κατάθεση ολόκληρου ολόκληρου του ποσού των 18 ευρώ για την επιβεβαίωση της συμμετοχής τους. Σε διαφορετική περίπτωση η κράτηση ακυρώνεται.

Επιστροφή χρημάτων για ακύρωση συμμετοχής μπορεί να γίνει μέχρι και 4 ημέρες πριν από την ημέρα έναρξης της εξόρμησης. Σε διαφορετική περίπτωση δε γίνεται επιστροφή λόγω των προγραμματισμένων εξόδων της δραστηριότητας.

Διευκρίνιση για το χαμάμ: Κόστος ανά άτομο 4 ευρώ, πληρωμή στη ρεσεψιόν του χαμάμ, απαραίτητη η κράτηση θέσης μέχρι την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου.

Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι εξαντλήσεως των θέσεων

Λογαριασμοί Κατάθεσης

IBAN Πειραιώς: GR75 0171 8640 0068 6414 2381 873
IBAN Εθνικής: GR85 0110 2510 0000 2510 0215 471
IBAN Eurobank: GR78 0260 1220 0004 1020 0788 128
IBAN Alpha: GR49 0140 7270 7270 0200 2001 952

Δικαιούχος: Ζερβόπουλος Χρυσόστομος – Green Oliver

Στην κατάθεση μη ξεχάσετε να σημειώσετε το ονοματεπώνυμό σας και την εκδρομή που συμμετέχετε, ενώ φροντίστε εκ των προτέρων να έχετε κλείσει τη θέση σας.

Για την καλύτερη διοργάνωση της εξόρμησής μας, σας παρακαλούμε πραγματοποιήστε έγκαιρα την εγγραφή σας εξοφλώντας το αντίτιμο.

Απαραίτητα για την Εκδρομή

1. Ορειβατικά ή trail running παπούτσια
2. Μπατόν πεζοπορίας (προαιρετικά)
3. Ρούχα κατάλληλα για την εποχή, όπως ελαφρύ ορειβατικό παντελόνι, κολάν, γιλέκο, μπουφάν, t-shirt, dri-fit ρούχα κλπ (για τον καιρό ενημερώνουμε αναλυτικά 1-2 ημέρες πριν την οργανωμένη εξόρμηση)
4. Αδιάβροχο (απαραιτήτως πάντα), κάλτσες και αλλαξιά ρούχων
5. Μικρό σακίδιο πλάτης για τα προσωπικά σας αντικείμενα
6. Νερό 1,5 lt
7. Σνακ όπως σάντουιτς, σοκολάτες, μπάρες δημητριακών, παστέλια, ξηρούς καρπούς, μπισκότα, φρούτα κλπ
8. Χαρτομάντιλα
9. Μαγιό, πετσέτα και σαγιονάρες (για όσους κάνουν χαμάμ)
10. Καπέλο, γυαλιά ηλίου

Κανόνες / Προϋποθέσεις

Ο αρχηγός-συνοδός διατηρεί το δικαίωμα να τροποποιήσει ή να ακυρώσει κάποιο τμήμα της εκδρομής για λόγους ασφαλείας εξαιτίας φυσικών καταστροφών ή ακραίων καιρικών φαινομένων που θα εξέθεταν σε κίνδυνο τα μέλη της ομάδας.

Οι συμμετέχοντες είναι υποχρεωμένοι να υπακούν στις οδηγίες του αρχηγού-συνοδού καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδρομής. Κάθε συμμετέχων φέρει την αποκλειστική και πλήρη ευθύνη για τη συμμετοχή του στην εκδρομή.

Οι δραστηριότητες που παρέχονται είναι διαθέσιμες σε οποιονδήποτε είναι πνευματικά και σωματικά υγιής, καθώς και σε μια λογική φυσική κατάσταση.

Κάθε συμμετέχων επιτρέπει να χρησιμοποιηθούν φωτογραφίες και βίντεο που θα ληφθούν κατά τη διάρκεια της εκδρομής, για προωθητικούς και διαφημιστικούς λόγους.

Κάθε συμμετέχων συναινεί στη συλλογή, καταχώριση και αποθήκευση των προσωπικών δεδομένων του που έχουν ζητηθεί, με σκοπό την άρτια παροχή υπηρεσίας από το γραφείο εναλλακτικού τουρισμού Green Oliver και την ενημέρωση για επόμενες οργανωμένες εκδρομές και δραστηριότητες. Όλα τα δεδομένα διατηρούνται με απόλυτη εχεμύθεια και ασφάλεια, ενώ κάθε συμμετέχων έχει τη δυνατότητα να ζητήσει άμεσα τη διακοπή συγκέντρωσης των προσωπικών δεδομένων του, καθώς και την οριστική διαγραφή όσων έχουν συγκεντρωθεί από τη Green Oliver.

Xtreme Greece
Πρόσθεσε Σχόλιο...
Θα πρέπει να κάνετε Είσοδος για να προσθέσετε το σχόλιο σας!