Δραστηριότητες και Ταξίδια Περιπέτειας σε όλη την Ελλάδα.

Snowboard ή Σκι? Τι να ξεκινήσω bro?

Αρθογράφος: xtremebro
Προσθήκη στα Αγαπημένα
5
Περιγραφή

Η αντιπαλότητα ανάμεσα σε εκείνους που επιλέγουν σκι και σε εκείνους που προτιμούν snowboard είναι γεγονός. Ως βετερανος σκιέρ που αποφάσισα να μάθω και snowboard πριν από 15 χρόνια, αισθάνομαι ότι οποιος δεν κάνει και τα δύο, χανει. Δεν έχει ομως ο καθένας το χρόνο να μάθει και τα δύο.Τελικα ποιο να προτιμησει κανεις?

 

 Ευκολία Μαθησης:

 Σκι:Ο βαθμός δυσκολίας είναι σχετικά μικρός .Μολίς πάρεις το κολάι πως στρίβει το  πέδιλο,συνήθως μέσα σε μια-δυο μερές,μετά μπορείς να βολτάρεις σε όλο το βουνό αρκεί να μην είναι πολύ απότομο. Ακόμη και τις παράλληλες στροφές μπορεί καποίος να τις μάθει γρήγορα αν υπάρχει θέληση.Το πρόβλημα ομως  με το σκι ειναι οτι εύκολα ενα μικρό λάθος μπορεί να προκαλέσει μεγάλο ατύχημα.Οι τούμπες και οι πτώσεις  είναι αναμενώμενες αλλά η πιθανότητα για "χοντρό" ατύχημα είναι εκεί.

Μπορείτε να περάσετε όλη τη ζωή σας κάνοντας στροφές σε "κόκκινες" και "μαύρες" πίστες αλλά μόλις φτάσετε σε πιο απότομες ανεξερεύνητες πλαγιές να ψαρώσετε ξαφνικά .Γενικά για να φτάσει κάποιος να κάνει aerial και να πηγαίνει off piste πρέπει να μάθει να περιστρέφει τα πόδια  κάτω από το σώμα του διατηρώντας ταυτόχρονα το άνω μέρος του σώματος σταθερό και κοιτάζοντας προς τα κάτω στην πλαγιά.

Snowboard:

 Όποιος το έχει κάνει θα σας πει ότι η εκμάθηση στο snowboard είναι μια μακρά και γεμάτη μώλωπες διαδικασία αρχικά, και γίνεται μόνο σε φρέσκο χιόνι. Φανταστείτε να μαθαίνετε ιστιοσανίδα χωρίς  νερό! Για μένα ήταν τρομερό: ακόμα και μετά από τρεις μέρες, μου πήρε μισή ώρα για να κατέβω μια πλαγία που θα μπορούσα κάνοντας σκι να την κανω σε δύο λεπτά.

Ως σκιέρ αρχικά, αισθάνθηκα πολύ κλειστοφοβικά, έχοντας τα δύο πόδια συσφιγκμένα. Δεν υπάρχει σχεδόν καμία άλλη δραστηριότητα όπου αυτο  είναι απαραίτητο.Στο snowboarding αντίθετα,μπορείς να μετακινήσείς  τα πόδια σου λίγο. Υπάρχουν δύο τελείως διαφορετικοί τύποι στροφών για να μάθεις: πίσω (με τα τακούνια) και μετωπιαίο (με τα δάχτυλα των ποδιών σας).

Όπως και οι περισσότεροι σκιέρ, βρήκα το πίσω μέρος ευκολότερο στην αρχή (τουλάχιστον τα δάχτυλα των ποδιών δείχνουν περίπου που πηγαίνετε), και το μέτωπικο  τελείως αλλόκοτο. Αλλά, ειρωνικά, μόλις αρχίσετε να εξασκειτε  στις στροφες με  το εμπρός, θα διαπιστώσετε ότι είναι η πιο σταθερή και φυσική η κίνηση. Έχει βρεθεί ότι μερικοί σκιέρ μαθαίνουν snowboarding πιο γρήγορα αν τους δοθεί ένα ζευγάρι πόλων σκι για ισορροπία.

Σύντομα μετά το snowboard στην πίστα, μπορείτε να δοκιμάσετε να πηγαίνετε εκτός πίστας. Θα είναι μια αποκάλυψη - θα συνειδητοποιήσετε ότι όλος ο πόνος και η αγωνία αξίζαν τον κόπο. Το snowboarding σε πούδρα είναι ουσιαστικά ευκολότερο από το να το κάνεις σε πίστα, και είναι μία από τις μεγαλύτερες απολαύσεις που είναι γνωστές στην ανθρωπότητα. Οι νέοι  snowboardερς θα προχωρήσουν σύντομα σε αλματα και σε  halfpipe. Αλλά υπαρχοuν και οι  πιο μαζοχιστικοί που θα προσπαθήσουν mogul snowboard.

Ανεση

Σκι:Φυσικά, το χειρότερο μέρος είναι το περπάτημα μέχρι τους αναβατήρες.Βαλε βγάλε πέδιλα,κουβάλιμα και ιδρώτας.Προσπαθείς να φαίνεσε cool με τα σκι  στον ώμο , όπως και ο εκπαιδευτής , αλλά αυτά συνεχίζουν να γλιστρούν.Εν πάση περιπτώσει μέχρι να φτάσεις στο λιφτ η μέση έχει αρχίσει να παραπονιέται.Αλλά μόλις φτάσεις στην πηγή, βρίσκεσε στο στοιχείο σου.Ειτε εναεριος ειτε συρόμενος ο αναβατήρας ,όλοι ειναι αρκετα άνετοι.

Snowboard:Βγαίνεις απο το parking και είσαι ο ποιό cool τυπάς.Μέσα στις  άνετες και μαλακές μπότες σου, προσπερνάς τους δύσμοιρους σκιέρ που περπατούν σαν πιγκουίνοι,κρατώντας με επιδεικτική ευκολία την σανίδα σου.Φτανοντας στο λιφτ όμως τα πράγματα αλλάζουν.

Για να πάρετε οποιοδήποτε αναβατήρα, θα πρέπει να αφαιρέσετε το πίσω πόδι σας.Ο συσσωρευμένος πάγος σίγουρα θα δυσκολέψει το κούμπομα της σανίδας ενώ το πωπουδακι θα διαμαρτηρυθεί απο αυτήν την πάλη στο χιονισμένο έδαφος.Η ανάβαση μπορεί να είναι εξίσου δυσκολούτσικη ειδικά στα ευθεία σημεία.

 
Ποιο ειναι ποιο "ποζέρικο"?

Εδω τα πράγματα γίνονται υποκειμενικά και καθε κριτική δεκτή.

Γενικά το snowboard έχει μεγαλύτερο cool factor απο το σκι.Το σκι όντας family friendly και λόγω τις σχετικής γρήγορης εκμάθησης, έχει αρκετά μεγαλύτερο κοινό τοσο στους αρχάριους οσο και στους προχωριμένους. Ωστόσο το snowboard τείνει να τραβάει το νεανικό κοινό μικρότερων ηλικιών καθυστόντας το ποιο "in"και αφήνει μιας νεανική και ποιό xtreme επίγευση .

 Οι τραυματισμοί:

Σκι:Κρατάει αρκετούς χειρουργούς γόνατος σε αποσχόλιση, κυρίως εξαιτίας της ρήξης των πανταχού παρόντων χιαστών συνδέσμων. Επιπλέον, οι τραυματισμοί του άνω μέρους του σώματος και του κεφαλιού, που προκαλούνται από συγκρούσεις με άλλους χρήστες ή δέντρα, αυξάνονται καθώς οι πίστες γεμίζουν με τον καιρό ενώ ο καλύτερος εξοπλισμός  κάνει τους ανθρώπους να πηγαίνουν πιο γρήγορα.

 Snowboard: Πολύ ασφαλέστερο στούς τραυματισμούς στα πόδια, αν και οι αστράγαλοι υποφέρουν μερικές φορές.Οι τραυματισμοί ωστόσο στο άνω μέρος του σώματος είναι συχνές. Εάν πέσετε στο μπροστινό μέρος, μπορεί να σπάσετε τον καρπό ή την κλείδα σας. Εάν χτυπήσετε προς τα πίσω, o κόκκυγας μπορεί να σπασει.

Παιδιά, μην τσακώνεστε, υπάρχει χιόνι για όλους..

 

 

xtremebro
Xtreme Greece
Πρόσθεσε Σχόλιο...
Θα πρέπει να κάνετε Είσοδος για να προσθέσετε το σχόλιο σας!