Ζαγοροχώρια Πεζοπορικό/Φωτογραφικό 3 ημέρες

Ζαγοροχώρια Πεζοπορικό/Φωτογραφικό 3 ημέρες

0 αξιολογήσεις
  • ΕμπειρίαΑρχάριος
  • ΤοποθεσίαΖαγόρι Ζαγοροχώρια
  • Διάρκεια3 ημέρες
  • ΠερίοδοςΝοέμβριος
  • ΓλώσσεςΕλληνικά Αγγλικά
Περιγραφή

Ζαγοροχώρια Πεζοπορικό/Φωτογραφικό 3 ημέρες
5 έως 7 Νοεμβρίου

Ζαγοροχώρια Φωτογραφική εξόρμηση!
Διαδρομή: Μονοδένδρι - Κήποι - Κουκούλι - Γεφύρι Μίσιου- Γεφύρι Κόκκορη – Δίλοφο - Φαράγγι Βίκου - Πάπιγκο

Το φθινόπωρο τα Ζαγοροχώρια παίρνουν φωτιά! Οι χρυσοκόκκινες αποχρώσεις των φύλλων, πάνω στα δέντρα και σαν παχύ χαλί στο έδαφος, αναδεικνύουν τα υπέροχα πετρόχτιστα γεφύρια και τα γραφικά χωριουδάκια, δημιουργώντας ένα ατμοσφαιρικό φωτογραφικό πανόραμα. Το μελαγχολικό σκηνικό συμπληρώνει η πρωινή ομίχλη, η φθινοπωρινή συννεφιά και η ψιλή βροχούλα, ενώ το φως του ήλιου στιλβώνει το βαθύ φαράγγι του Βίκου και αντανακλά πάνω στα πεντακάθαρα νερά του Βοϊδομάτη.
 
Η εξόρμησή μας στα Ζαγοροχώρια, με την φωτογραφική καθοδήγηση του Μπάμπη Γκιριτζιώτη και την πολύτιμη βοήθεια του Βαγγέλη Μάτσικα, θα μας φέρει σε επαφή με τη μαγευτική φύση της Ηπείρου, τη μοναδική αρχιτεκτονική των γεφυριών και των χωριών της περιοχής και τα υπέροχα χρώματα του φθινοπώρου. Την εμπειρία θα συμπληρώσει η διαμονή μας σε παραδοσιακό πετρόχτιστο ξενώνα, αλλά και οι ηπειρώτικες γεύσεις που θα δοκιμάσουμε στα χωριά του Κεντρικού και Δυτικού Ζαγορίου. Μια εξόρμηση για όλες τις αισθήσεις!
  • Μην ξεχάσετε
    • Αδιάβροχο
    • Αντιανεμικό
    • Fleece
    • Μικρό σακίδιο πλάτης για τα προσωπικά σας αντικείμενα
    • Νερό
    • Παντελόνι Πεζοπορίας
    • Παπούτσια για Πεζοπορία
    • Σνακ-ελαφρύ γεύμα
    • Zεστά ρούχα
  • Τι περιλαμβάνεται
    • Έμπειρος οδηγός
    • 2 Διανυκτερεύσεις σε ξενώνα με πρωινό
    • Συνοδός φωτογράφος
    • Χάρτης της περιοχής από την Ανάβαση
  • Τι δεν περιλαμβάνεται
    • Ότι δεν αναφέρεται
    • Υπόλοιπα γεύματα / ποτά
Παρασκευή 5 Νοεμβρίου
• 15:00: Συνάντηση στον ξενώνα “Αρχοντικό Ζαρκάδα”, στο χωριό Μονοδένδρι στο Κεντρικό Ζαγόρι.
Τακτοποίηση σε δίκλινα δωμάτια, έλεγχος και προετοιμασία του εξοπλισμού μας και  ενημέρωση για το πρόγραμμα της εκδρομής.
• 16:00: Αναχώρηση για την θέση Οξυά
Φωτογραφίζουμε το σούρουπο στην Οξυά, αφού πρώτα κάνουμε μια μικρή στάση στο Πέτρινο Δάσος.
• 19:00: Βραδινό φαγητό στο Μονοδένδρι (Στα Ριζά)

Σάββατο 6 Νοεμβρίου
• 07:00: Πρωινό στον ξενώνα
• 08:00: Αναχώρηση
Αναχωρούμε με τα αυτοκίνητά μας για το χωριό Κήποι, από όπου θα ξεκινήσει η πεζοπορία και η φωτογραφική μας περιήγηση στα γεφύρια του Κεντρικού Ζαγορίου. Η διαδρομή διάρκειας περίπου 4 ωρών (βατή πεζοπορία με στάσεις για φωτογραφίες) ξεκινάει από τους Κήπους και περνάει από το χωριό Κουκούλι, όπου μπορούμε να επισκεφτούμε το Μουσείο Χλωρίδας και Πανίδας. Εδώ εκτίθενται φαρμακευτικά φυτά και βότανα της περιοχής του Ζαγορίου, τα οποία χρησιμοποιούνταν από τους γνωστούς «βικογιατρούς». Πρόκειται για γιατρούς του Ζαγορίου που κατασκεύαζαν θεραπευτικά μαντζούνια από τα φυτά της ευρύτερης περιοχής του Βίκου. 

Συνεχίζουμε τη διαδρομή μας φωτογραφίζοντας το Γεφύρι του Μίσιου, που ενώνει τις όχθες του Ξηροπόταμου. Χτίστηκε το 1748 με έξοδα της ομώνυμης οικογένειας και έχει δύο τόξα, ένα κύριο και ένα βοηθητικό, ενώ σε αντίθεση με άλλα, ο κορμός του παίρνει μια ξαφνική στροφή πριν καταλήξει στην απέναντι όχθη.
Τα πέτρινα γεφύρια της περιοχής είναι σημαντικά από πολλές απόψεις: αρχιτεκτονικά παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον, ενώ είναι συνυφασμένα με τη λαϊκή παράδοση της Ηπείρου. Κατασκευάζονταν με τον κόπο και το μεράκι χιλιάδων μαστόρων και μαθητάδων, χωρίς κανένα τεχνικό μέσο. Οι δυσκολίες της κατασκευής τους – τη μέρα χτίζονταν, το βράδυ γκρεμίζονταν - οδήγησαν σε μύθους και θρύλους, με φόνους, βεντέτες και θυσίες να συντροφεύουν την ιστορία τους.

Ακολουθεί το γεφύρι του Κόκκορη ή Νούτσου, από τα πιο γνωστά του Ζαγορίου, με μήκος 24 μέτρα και ύψος 13. Χτίστηκε το 1750 και το όνομα Νούτσου το πήρε από τον ευεργέτη του καθώς ο Νούτσος Κοντοδήμος από το χωριό Βραδέτο χρηματοδότησε την κατασκευή του γεφυριού εκείνη την εποχή. Ωστόσο λέγεται και γεφύρι του Κόκκορη (ή του Κόκκορου) καθώς ο Κόκκορος από το χωριό Κουκούλι, που είχε μύλο εκεί, διέθεσε το 1910 χρήματα για την επισκευή του. Δίπλα του ορθώνεται ένας επιβλητικός μονόλιθος ενώ από κάτω του ρέει το κρυστάλλινο ποτάμι. Κοντά στο γεφύρι είχε κατασκευαστεί μια πρόχειρη ξύλινη γέφυρα από την οποία περνούσαν φορτωμένες με πυρομαχικά και εφόδια οι γυναίκες της Πίνδου κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Από εδώ θα επιστρέψουμε με χαλαρούς ρυθμούς στους Κήπους και θα κατευθυνθούμε στο χωριό Δίλοφο για φαγητό και περιήγηση/φωτογράφηση στα στενά σοκάκια, πριν επιστρέψουμε στον ξενώνα μας για ξεκούραση.

Κυριακή 7 Νοεμβρίου
• 07:30: Πρωινό
• 08:30: Check-out        
Σήμερα θα κατευθυνθούμε προς το Δυτικό Ζαγόρι και αρχικά προς το χωριό Βίκος, από όπου θα φωτογραφίσουμε το μοναδικό, επιβλητικό ομώνυμο φαράγγι. Το φαράγγι του Βίκου είναι ένα από τα πιο ξακουστά στην Ελλάδα. Βρίσκεται 30 χιλιόμετρα βορειοδυτικά των Ιωαννίνων και είναι το βαθύτερο φαράγγι, σε αναλογία μήκους-πλάτους-ύψους παγκοσμίως, σύμφωνα με το Βιβλίο Guinness. Αποτελεί τον πυρήνα του Εθνικού Δρυμού Βίκου-Αώου, στην περιοχή του οποίου βρίσκει καταφύγιο μεγάλη ποικιλία σπάνιων ειδών χλωρίδας και πανίδας. Το φαράγγι έχει μήκος περίπου 11 χιλιόμετρα και σε πολλά σημεία του το βάθος ξεπερνάει τα 1.000 μέτρα. Ο παραπόταμος του Αώου, Βοϊδομάτης, που το διατρέχει, έχει νερό όλες τις εποχές. Το φαράγγι δημιουργήθηκε μετά από έντονες γεωλογικές ανακατατάξεις κατά τη διάρκεια των γεωλογικών εποχών. Τα πρώτα ίχνη ανθρώπινης δραστηριότητας στην περιοχή που έχουν εντοπισθεί, χρονολογήθηκαν στο 40.000 π.Χ. Η χλωρίδα που συναντάται στην περιοχή του φαραγγιού είναι ιδιαίτερα μεγάλης ποικιλίας. Χαρακτηριστικά, μέχρι και τις αρχές του 20ού αιώνα τα βότανα του φαραγγιού χρησιμοποιούνταν από πρακτικούς γιατρούς, τους λεγόμενους «βικογιατρούς», για θεραπευτικούς σκοπούς (πηγή: Wikipedia).
Θα αφιερώσουμε χρόνο στη φωτογράφηση του φαραγγιού, από το Παρατηρητήριο αλλά και πιο ψηλά (!), ενώ αργότερα θα έχουμε την ευκαιρία να βρεθούμε και δίπλα στο ποτάμι.
• 12:00: Αναχώρηση για Πάπιγκο
Ποιος δεν έχει ακούσει, δει, διαβάσει για το Πάπιγκο; Το άγριο φυσικό τοπίο της περιοχής είναι ιδιαίτερα όμορφο ντυμένο με τα φθινοπωρινά χρώματα – τόσο τα καλντερίμια του χωριού όσο και οι θεόρατοι Πύργοι της Αστράκας στην Τύμφη μας προσκαλούν να τα θαυμάσουμε και να τα φωτογραφίσουμε. Θα αφιερώσουμε χρόνο εδώ τόσο για φωτογραφίες όσο και για καφέ ή ένα ελαφρύ (ή και πιο βαρύ!) γεύμα, πριν ξεκινήσουμε για τον τελευταίο προορισμό της εξόρμησής μας, τις όχθες του ποταμού Βοϊδομάτη.
• 16:00: Λήξη της εξόρμησης
Δίπλα στο ποτάμι θα ολοκληρώσουμε τη φθινοπωρινή μας βόλτα στο Κεντρικό και Δυτικό Ζαγόρι, αναχωρώντας για τα σπίτια μας φορτωμένοι με όμορφες εικόνες για τον επερχόμενο χειμώνα.

Canon Photographer: Μπάμπης Γκιριτζιώτης.
Χιλιομετρικές αποστάσεις
Επικοινωνήστε μαζί μας αν δεν έχετε κάποιο μεταφορικό μέσο.
Αθήνα – Μονοδένδρι: 451 km
Θεσσαλονίκη – Μονοδένδρι: 301 km

Ενδεικτικός Φωτογραφικός Εξοπλισμός
Προαιρετικά
Φωτογραφική μηχανή DSLR ή mirrorless.
Τουλάχιστον ένα φωτογραφικό φακό 24mm.
Ένα ελαφρύ τρίποδο.
Τουλάχιστον 2 εξτρά μπαταρίες.
Κάρτες μνήμης (μία τουλάχιστον 16GB).

​Προηγούμενη εμπειρία
Απαιτείται καλή φυσική κατάσταση, ορειβατικός εξοπλισμός, πλήρως λειτουργικός φωτογραφικός εξοπλισμός και καλή διάθεση!

Προϋποθέσεις συμμετοχής
επιβαρύνει την υγεία του, καθώς επίσης και να εξασφαλίσει ότι δεν θα θέσει σε κίνδυνο τη σωματική του ακεραιότητα ή αυτή των άλλων συμμετεχόντων. Αναγνωρίζει και δέχεται πως τα καιρικά φαινόμενα στο βουνό είναι ευμετάβλητα και απρόβλεπτα, για το λόγο αυτό ο διοργανωτής δεν φέρει ευθύνη για ακύρωση της εκδρομής ή αλλαγής σχεδιασμού για αυτόν τον λόγο.
Ο συμμετέχων είναι υπεύθυνος και υπόλογος για την ειλικρινή δήλωση κατάστασης της υγείας του, αναγνωρίζει και αποδέχεται πως ο διοργανωτής δεν φέρει ευθύνη για τραυματισμούς ή προβλήματα υγείας που προϋπήρχαν στον ίδιο, καθώς και για τυχόν επιβάρυνση που ενδέχεται να υποστεί η κατάσταση της υγείας του, από τη συμμετοχή του στη δραστηριότητα. Σε περίπτωση που ο συμμετέχων λόγω ψευδούς ή και ανεπαρκούς δήλωσης κατάστασης υγείας ή μη διαθεσιμότητας (από υπαιτιότητά του) του εξοπλισμού που απαιτείται ώστε να μην μπορεί να ανταπεξέλθει στον προγραμματισμό της εκδρομής / δραστηριότητας, ο διοργανωτής έχει τη δυνατότητα να απομακρύνει τον συμμετέχοντα από τη δραστηριότητα, με τη μόνη υποχρέωση να εξασφαλίσει συνθήκες ασφαλείας και να καλέσει την επίσημη βοήθεια διάσωσης, εάν και εφόσον χρειάζεται. Το κόστος της διάσωσης βαρύνει αποκλειστικά τον συμμετέχοντα, όπως επίσης σε περίπτωση που θέσει όλη την ομάδα ή κάποιο άλλο μέλος σε κίνδυνο, λόγω ψευδούς ή και ανεπαρκούς δήλωσης κατάστασης υγείας ή προβλημάτων, φέρει την αποκλειστική ευθύνη για οποιαδήποτε οικονομική απαίτηση ή οποιαδήποτε ένδικη απόφαση παρθεί.

Σε περίπτωση ακύρωσης συμμετοχής ισχύουν τα παρακάτω:
  • Για ακυρώσεις έως 30 ημέρες πριν τη δραστηριότητα, υπάρχει το δικαίωμα επιστροφής 100% των χρημάτων
  • Για ακυρώσεις στο διάστημα από 30 έως και 7 ημέρες πριν τη δραστηριότητα, υπάρχει δικαίωμα επιστροφής του 50%
  • Για ακυρώσεις λιγότερο από 7 ημέρες πριν την ημερομηνία διεξαγωγής δεν προκύπτει δικαίωμα επιστροφής χρημάτων, και παρακρατείται όλο το κόστος της εκδρομής.
  • Η εκδρομή θα πραγματοποιηθεί μόνο εφόσον συμπληρωθεί ο ελάχιστος αριθμός ατόμων (7). Στην περίπτωση που δεν συμπληρωθεί ο ελάχιστος αριθμός συμμετεχόντων η ημερομηνία διεξαγωγής θα αλλάξει και θα ανακοινωθεί μελλοντικά.

photo credits: Βαγγέλης Μάτσικας
Φωτογραφίες & Βίντεο
Σημείο συνάντησης
Μονοδένδρι, Κεντρικό Ζαγόρι.
0 Αξιολογήσεις 0